Tanie smocze monety

Temat: do P.Kasi o analizie moczu
do P.Kasi o analizie moczu Witam Do tej pory miałam mocz wzorcowy-lekarz zachwalał ze wręcz idealny. Badania wykonuje co miesiąc. Dziś odebrałam wyniki i po raz pierwszy coś mnie zaniepokoiło. Mianowicie w rubryce DANE Z ANALIZATORA pisze erytrocyty-25/ul++, reszta parametrów idealna. W rubryce MIKROSKOPOWA OCENA OSADU-erytrocyty- część wył poj w prep, nabłonki-pojedyncze w polu widzenia, leukocyty-pojedyncze w polu widzenia, bakterie pojedyncze w ... może być to spowodowane kolką nerkową albo zakażeniem dróg moczowych. Dodam że nie mam żadnych innych symptomów zakażenia typu pieczenie czy ból podczas oddawania moczu, wydaje mi się że pije wystarczającą...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,548,96417228,96417228,do_P_Kasi_o_analizie_moczu.html



Temat: Bardzo proszę o pomoc
Bardzo proszę o pomoc Dzień dobry Dostałam od pediatry skierowanie na badania krwi i moczu ze względu na niski przyrost masy ciała 9 m-cy 7.900, obecnie ma 10 m-cy i wazy ... moczu: barwa - żółta klarowność - klarowny ciężar właściwy 1,010 pH 8,5 białko, glukoza, ciała ketonowe - ujemny urobilinogen - w normie bilirubina, hemoglobina, leukocyty, azotyny - ujemny ocena mikroskopowa osadu moczu: nabłonki wielokątne - pojedyncze w polu widzenia leukocyty pojedyncze w polu widzenia Boję się że przedawkowania żelaza co wpływa żle m.in. na serce, wątrobę. Bardzo proszę o pomoc, martwię się...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,44077975,44077975,Bardzo_prosze_o_pomoc.html


Temat: wyniki 5mc corki,prosze bardzo o ocene pania dokto
wyniki 5mc corki,prosze bardzo o ocene pania dokto MORFOLOGIA KRWI rbc3.93 nor3,9-5.3 hct0.32nor0.35-0.45 mcv82.4nor76-90 rdw-cv12.8nor11.5-15 hgb7.0nor6.9-9.3 mch1.8nor1.55-1.98 mchc21.60nor19.96-22.19 plt463nor140-440 mpv8.7nor7-13 pdw9.9nor11.5-14.5 wbc9.0nor4.5-13.5 ROZMAZ MIKROSKOPOWY podzielone 28%nor30-50 kwasochlonne 2%nor1-4 limfocyty 62%nor 45-65 monocyty 8%nor 1-7 BADANIE OGOLNE MOCZU ciezar wlasciwy-1.020 ph-7.5 leukocyty-negat azotyny-negat bialko-negat cukier-norma ketony-negat urobilinogen-norma bilirubina-negat erytrocyty-negat OSAD MOCZU W.P.W osad -w normie bardzo prosze o ocene wynikow corki gdyz moja...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,106324691,106324691,wyniki_5mc_corki_prosze_bardzo_o_ocene_pania_dokto.html


Temat: pomoc w interpretacji wyników
pomoc w interpretacji wyników Do konsultacji męża z lekarzem jeszcze trochę czasu więc proszę o pomoc w interpretacji jego wyników badania MOCZU: BADANIE WYNIK ZAKRES WART.REF. leukocyty wykryto ujemne azotyny nie wykryto ujemne białko nie wykryto ujemne glukoza nie wykryto ujemna ciała ketonowe nie wykryto ujemne urobilinogen lekko wzmożony norma bilirubina nie wykryto ujemna erytrocyty nie wykryto ujemne Mikroskopowa ocena osadu moczu...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,43118218,43118218,pomoc_w_interpretacji_wynikow.html


Temat: mocz oglony bardzo dobry.... posiew zły
mocz oglony bardzo dobry.... posiew zły juz drugi raz zdarza nam sie taka sytuacja, że wynik moczu ogolnego jest bardzo dobry, czyli: kolor zółty, glukozy, białka, ciał ketonowych, erytrocyty, leukocytów, azotanów: brak urobilinogen: 0,2 E.U./dl cięzar własciwy 1.005 w ocenie mikroskopowej osadu moczu: nabłoki płaskie i okrągłe poj.w preparcie krwinki białe: 0-2 krwinki czerwone: św. poj. w preparcie. a wynik posiewu z tego samego moczu to: escherichia coli 10 do 4 pobieram mocz do woreczka niestety w inny sposób sie nie da.... najpierw myje córke dokładnie rywanolem.... potem przyklejam woreczek.... po odklejeniu worczka przecinam worczek powyzej linii moczu odkazonymi nozyczkami.... i wlewam do pojemnika... wazne jest jeszcze to ze cecha chakaterystyczna tego ze cos zaczyna sie dziac jest to ze corka dostaje ponad 39 ... moczowego... wczesniejsze zakazenia przebiegały w normalny sposób czyli obraz moczu ogólnego był tez zmieniony te dwa ostanie przebiegaja w taki sposob... czym to moze byc spowodowane???
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,87472953,87472953,mocz_oglony_bardzo_dobry_posiew_zly.html


Temat: Cukrzyca!!!!!!
... nie wiem kogo) i badanie moczu z ocena mikroskopowa osadu. W swoim zakresie wykonam glukoze na czczo i po 60 minutach.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,83895567,83895567,Cukrzyca_.html


Temat: Cukrzyca!!!!!!
... napisane jak dla nie wiem > kogo) i badanie moczu z ocena mikroskopowa osadu. Tak się składa, że lekarz spisuje się nie w przypadku, w którym spełnia życzenia, jak złota rybka,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,83895567,83895567,Cukrzyca_.html


Temat: Wynik Ph
Wynik Ph O czym może świadczyć wynik moczu ph=8,0, w ocenie mikroskopowej osadu leukocyty 0-5. Pozostałe parametry w normie lub nieobecne. Dziewczynka 4 lata narzeka na niewielki ból w trakcie siusiania.Jak...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,107258584,107258584,Wynik_Ph.html


Temat: Badania refundowane
... czas kaolinowo-kefalinowy (APTT); 3) fibrynogen. 6. Badania mikrobiologiczne: 1) posiew moczu z antybiogramem; 2) posiew wymazu z gardła; 3) ogólny posiew kału w kierunku pałeczek Salmonella; Shigella; 4) białko C-reaktywne (CRP)....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19585,94295427,94295427,Badania_refundowane.html


Temat: ZUM-proszę o rady!!!!
ogólny:leukocyty 25, azotyny-dodatni, pozostałe wartości w normie, komentarz:barwa moczu:żółty, mętny, mikroskopowa ocena osadu moczu:nabłonki płaski, pojedyńcze, leukocyty 2-5 wpw, bakterie bardzo liczne. zanim otrzymałam posiew minęło kilka dni, gorączki juz nie było, tylko mocz mocno śmierdział. w końcu z wynikiem posiewu udałam się do lekarza(w ten sam dzień rano była juz tem. 38,2), zabrałam też mocz ze sobą, żeby powtórzyc badanie.Lekarz wysłał mocz na cito i kazał czekać do wieczora na wiadomość czy podać antybiotyk. Dostałam wiadomość, że powtórzony wynik ogólny jest zły (same leukocyty w polu widzenia, do tego jeszcze erytrocyty-tyle pamiętam, i nie ma co czekać za posiewem, który i tak nie było wiadomo czy zrobia, bo moczu było mało, tylko podawać antybiotyk, bo to ewidentna infekcja. Augmentin był na podstawie antybiogramu(tak...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,24937193,24937193,ZUM_prosze_o_rady_.html


Temat: Prosze o pomoc w odczycie badania moczu
Jak był pobierany mocz? jakie są pozostałe wyniki? Czy jest ocena osadu (mikroskopowa)?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,86571363,86571363,Prosze_o_pomoc_w_odczycie_badania_moczu.html


Temat: Odmowa wydania skieriwania przez internistę!!!
ogólne; pasożyty; krew utajona - metodą immunochemiczną. 5. Badania układu krzepnięcia: wskaźnik protrombinowy (INR); czas kaolinowo-kefalinowy (APTT); fibrynogen. 6. Badania mikrobiologiczne: posiew moczu z antybiogramem; posiew wymazu z gardła; ogólny posiew ... zdaniem skoro tak jestesmy traktowani mimo płaconych podatków.. należało powiedziec lekarzowi rodzinnemu ze bardzo boli Cie brzuch jak oddajesz mocz, ze mocz -twoim zdaniem ma zapach amoniaku..i wtedy byłby zmuszony!! dac...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,73705209,73705209,Odmowa_wydania_skieriwania_przez_interniste_.html


Temat: Zasady kierowania na badania diagnostyczne przez lekarzy specjalistów i/lub świadczenia gwarantowane
badanie moczu z oceną mikroskopową osadu;   b.. 2. ilościowe oznaczanie białka;   c.. 3. ilościowe oznaczanie glukozy;   d.. 4. ilościowe oznaczanie wapnia;   e.. 5. ilościowe oznaczanie amylazy. 1 ... b.. 2. czas kaolinowo-kefalinowy (APTT);   c.. 3. fibrynogen. 6. Badania mikrobiologiczne:   a.. 1. posiew moczu z antybiogramem;   b.. 2. posiew wymazu z gardła;   c.. 3. ogólny posiew...
Źródło: topranking.pl/1849/zasady,kierowania,na,badania,diagnostyczne.php


Temat: badania na nfz - info o bezpłatnych
amylazy. 4. Badania kału: badanie ogólne, pasożyty, krew utajona - metodą immunochemiczną. 5. Badania układu krzepnięcia: wskaźnik protrombinowy (INR), czas kaolinowo-kefalinowy (APTT), fibrynogen. 6. Badania mikrobiologiczne: posiew moczu z antybiogramem, posiew...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,586,54540909,54540909,badania_na_nfz_info_o_bezplatnych.html


Temat: Dziwny zapach moczu - proszę o radę.
Może to być tylko Pani subiektywne odczucie, ale może warto wykonać badanie ogólne moczu [nieinwayjne, bezpieczne] Podstawowe informacje Badanie ogólne oczu może być wskazówką w wykryciu wielu chorób i informacją o ogólnym stanie zdrowia pacjenta. Rutynowe badanie moczu wykonuje się w celu wykrycia powodu powstania objawów. Nerki usuwają z moczem produkty przemiany materii, substancje organiczne, płyny i inne substancje toksyczne. Dlatego, mocz może zawierać setki różnych substancji. Wiele czynników (takich jak dieta, podaż płynów, wysiłek fizyczny oraz czynność nerek) ma wpływ na zawartość moczu. W moczu można oznaczyć ponad 100 różnych substancji. Rutynowo w badaniu ogólnym moczu oznacza się: Kolor różne czynniki, takie jak bilans płynów, dieta, leki, choroby mają wpływ na kolor moczu. Intensywność koloru zazwyczaj koreluje z zagęszczeniem moczu, mocz jasny lub przezroczysty jest rozcieńczony, a ciemnożółty jest zagęszczony. Suplementacja witamin z grupy B może zmienić kolor moczu na jasnożółty. Czerwonobrunatny mocz może być spowodowany lekami, spożyciem jeżyn, buraków, albo krwią. Przejrzystość To badanie ocenia przejrzystość lub mętność moczu. Normalny mocz, który jest klarowny może stać się mętny przez bakterie, krew, śluz. Zapach W niektórych chorobach zapach moczu może zostać zmieniony. Np. zakażenie bakterią E. coli może powodować cuchnący zapach, podczas gdy w przebiegu cukrzycy mocz może mieć zapach słodki, lub owocowy. Ciężar właściwy Mierzy się zawartość substancji rozpuszczonych w moczu. Wskazuje także na zdolność nerek do zagęszczania moczu. Im wyższy jest ciężar właściwy moczu tym cięższe substancje są rozpuszczone w moczu. Jeżeli spożywa się dużą ilość płynów, nerki powinny wydzielać większe ilości niż normalnie ilości moczu. Kiedy ogranicza się podaż płynów wówczas nerki wydzielają małe ilości zagęszczonego moczu. pH Oznaczając pH moczu oceniamy kwaśność (lub zasadowość) moczu. pH 4 moczu oznacza mocz bardzo kwaśny, pH 7 obojętny, a pH 9 bardzo zasadowy. Czasami pH moczu może być modyfikowane przez podawanie specyficznych leków, np. powodując utrzymać mocz bardziej kwaśny lub zasadowy, aby zapobiec tworzeniu się specyficznych kamieni Białko Normalnie nie ma białka w moczu. Gorączka, forsowny wysiłek, ciąża i niektóre choroby (szczególnie choroby nerek) mogą spowodować pojawienie się białka w nerkach. Cukier Prawidłowo w moczu nie ma glukozy lub znajduje się w niewielkiej ilości. Jeżeli we krwi jest bardzo wysoki poziom cukru, jak w niekontrolowanej cukrzycy, wówczas glukoza przedostaje się do moczu. Cukier może pojawiać się także w moczu w uszkodzeniu lub chorobach nerek. Ciała ketonowe Kiedy tłuszcz jest wykorzystywany jako źródło energii, organizm ludzki produkuje półprodukty zwane ciałami ketonowymi i wydala je z moczem. Duże ilości ciał ketonowych w moczu mogą być oznaką niebezpiecznego stanu zwanego kwasicą ketonową. Dieta z niska zawartością cukrów lub skrobi, głodzenie lub uporczywe wymioty mogą również spowodować powstanie ciał ketonowych w moczu Analiza mikroskopowa moczu Do tego testu mocz jest odwirowywany, tak aby powstał osad sedymentacyjny. Następnie rozprowadza się go na szkiełko i ogląda pod mikroskopem. W osadzie można stwierdzić: Czerwone lub białe krwinki Prawidłowo w moczu nie powinny znajdować się krwinki. Zapalenie, choroby lub uszkodzenie nerek, moczowodów, pęcherza moczowego, cewki moczowej może spowodować pojawienie się krwi w moczu. Forsujący wysiłek może również spowodować pojawienie się krwi w moczu. Białe krwinki są często oznaką infekcji Wałeczki Niektóre choroby nerek powodują tworzenie się zlepów z różnych substancji w kanalikach nerkowych. Jest kilka typów wałeczków : wałeczki woskowe, tłuszczowe, białkowe, w skład których wchodzą krwinki czerwone lub białe. Rodzaj wałeczków pomaga w rozpoznaniu istniejącej choroby nerek Kryształy U zdrowych osób w moczu występuje niewielka ilość kryształów. Ale większa liczba kryształów lub obecność specyficznych rodzajów, może powodować tworzenie kamieni moczowych, lub sygnalizować nieprawidłowy metabolizm organizmu. Posiew moczu Bakterie, drożdże, pasożyty nie występują w prawidłowym moczu. Obecność ich wskazuje na zakażenie. Badanie jest przeprowadzane z próbki moczu. Dlaczego wykonuje się to badanie? Badanie ogólne moczu przeprowadza się: jako część rutynowego badania lekarskiego aby zdiagnozować zakażenie układu moczowego; objawy, takie jak: zmieniona barwę moczu, nieprzyjemny zapach moczu, ból lub pieczenie podczas oddawania moczu, trudności w oddawaniu moczu, ból w boku, gorączka powinny sugerować konieczność wykonania posiewu moczu
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,42965061,42965061,Dziwny_zapach_moczu_prosze_o_rade_.html









Formularz

POst

Post*

**Add some explanations if needed